Vijfde (en laatste) bivakverslag Retie 2016

DAG 7

Hoe meer we naar het einde van het bivak gaan hoe drukker het wordt. Een aantal klassieke spelactiviteiten mogen natuurlijk niet ontbreken, zoals een bosspel. Het bos is echter een 3-tal km verwijderd van de bivakplaats wat natuurlijk minder interessant is voor de kleinsten. Maar dit lossen we op door dan met de auto en een stuk wandelen de tocht korten te maken qua tijd. Want het is echt wel de moeite om in het bos te spelen. Op een golvend terrein met verschillende paadjes die kris kras door elkaar lopen konden de rakwi’s hun leidingsspel (leden waren verkleed als leiding) laten doorgaan. De 3 oudste afdelingen hadden een eigen versie van paintball gemaakt. Met deegbolletjes en een PVC buisje als blaaspijp komt dit aardig in de buurt van een echte paintball-activiteit. Het weer was wel iets frisser vandaag maar dit kon de pret niet drukken om met de jongste sloebers het zwembad in te duiken. Ook speelclub maakte er een natte namiddag van door de bruine zeep spelletjes te organiseren. Na het douchen konden we dan samenkomen om het eens rustig te maken op bivak. Via een nieuwsuitzending leerden we de waarden van Chiro kennen versterkt door een lied. Ook had iedere groep een leuk, spannend of onverwacht moment voorbereid om dit mee te delen aan de groep. Op het einde konden we dan de bedanking van Jill & Andy uitdelen aan de toch weer altijd enthousiaste bende.

DAG 8

Vandaag begon iets minder door het miezerige weer. Na het ontbijt was het miezerige weer al deels overgetrokken zodat de geplande activiteiten konden doorgaan. De sloebertjes konden nu hun zelf gemaakte pinata verder versieren. De keti’s dachten al na over het kampvuur en oefenden hun kampdans. Rakwi’s verder gedoopt om daarna te douchen en weer als goedruikende leden over het terrein te huppelen. ’s Middags stonden er fishsticks op het programma en dat het gesmaakt heeft zal de kookploeg geweten hebben. De voorraad gebakken fishsticks slinkte zienderogen zodat er nog een extra reserverantsoen werd gehaald. Ondertussen was de zon terug van de partij maar eerst genieten van een halfuurtje platte rust. Platte rust komt welgelegen voor onze jongsten want het ravotten in de buitenlucht maakt het jonge volkje moe! De sloebertjes trokken naar het bos voor een onderwaterspel??! Bleek heel leuk te zijn zo te horen op de terugweg in de auto. Als laatste groep was het aan de speelclub om het zwembad in te duiken. ’t Was zo leuk dat ze bijna vergaten om hun vieruurtje op te eten. De keti’s hadden een grappig toneelstukje voorbereid in het thema van Kiekeboe; aangevuld met een Kiekeboequiz. De aspi’s maakten als laatste gebruik van de bruine zeep glijparadijs. De rakwi’s haalden het IQ-niveau naar omhoog door een heus wetenschapsspel te doen waar de leden een verklaring dienden te vinden waarom iets wel of niet gebeurd. Na al deze activiteiten was het tijd voor bontering. Voor de mensen die dit nog niet kennen betekent dit dat de verschillende groepen zich apart zetten om, soms verkleed, eerst te genieten van een aperitiefje voorbereid door de leiding. Daarna eet iedere groep apart van de overheerlijke spaghetti van de kookploeg. Een 3-gangenmenu is natuurlijk pas af als er een dessertje wordt gegeten. Sommige groepen hebben dit samen met de leden gemaakt anderen hadden dit zelf voorbereid. Onder de ondergaande zon was dit terug een zeer geslaagde activiteit.

Morgen staat de laatste echte dag op het programma die volledig in het teken staat van de apotheose van ieder bivak : KAMPVUUR! Iedereen zal druk in de weer zijn om een dansje, liedje of ander actje voor te bereiden. Na een klassieker onder de middagmalen (WAP = worst – appelmoes – patatten) kan dan deze namiddag hout worden gesprokkeld.

TOT BEZOEKDAG! Hopelijk is het goede weer van de partij zodat jullie kunnen genieten van dans, toneel en een overheerlijke BBQ.